Din inima Muntilor Apuseni izvorasc paraie repezi si reci de munte, de-a lungul carora mai la vale, apar presarate ca niste bijuterii autentice catunele motesti, printre care cel mai autentic este Doda Pilii. Inca de la inceput numele iti suscita interes, iar din curiozitate incerci sa identifici de unde vine acest nume ciudat pentru o asezare moteasca. Asezarea se afla in mijlocul in mijlocul Apusenilor, iar in adancuri se ascunde un sistem carstic care strabate tot subsolul zonei. Doda Pilii este cam singura asezare unde poti sa ramai peste noapte in zona daca vrei sa vizitezi pesterile de o frumusete salbatica. Cel mai usor ca sa ajungi in zona este pe drumul ce urca in munte din Huedin pe la Rachitele, chiar daca nu ai o masina 4x4 sau offroad se poate urca pana la Doda Pilii sau Ic Ponor. Mai ales toamna este sezonul cel mai bun pentru speologie, poti vizita pesterile cu activ, nivelul apei fiind destul de scazut.
Am pornit spre Doda Pilii cu intentia de a vizita Pestera Humpleu, un sistem de galerii care insumeaza peste 40 de km, fiind cel mai mare sistem carstic de la noi din tara. Am ramas peste noapte la cabana salvamont, urmand ca a doua zi de dimineata sa intram in pestera. Am prins o dimineata ca-n povesti, chiar daca era racoare afara, soarele stralucea si-si trimitea razele sale sa mangaie varfurile brazilor. Am decis sa savurez cafeluta de dimineata, pe terasa birtului din localitate, care era scaldata toata in razele soarelui. Aerul era curat si-ti dadea o pofta de viata iesita din comun.
Localnicii apareau pe ici pe colo trebaluind fiecare prin ograda, pe o mica pasune in fata terasei pasteau trei cai si au aparut cateva gaini. N-am observat de la inceput ce se petrece, doar am auzit un localnic agitandu-se si strigand “ulioc, uliooooc !!!”, mi-am indreptat privirea spre scena unde am surprins momentul in care intr-adevar un uliu se repede si prinde un pui de gaina destul de marisor cu care se ridica in aer si se indreapta spre padure. Degeaba s-au agitat oamenii, uliul nu a lasat prada din gheare, continuandu-si nestingherit zborul spre padure. Atunci am inteles ca la Doda Pilii viata are sens doar daca te contopesti cu natura.
Pestera Humpleu se poate vizita doar cu ghid specializat, asa ca impreuna cu ghidul nostru ne-am indreptat spre intrarea aflata la ceva distanta buna de Doda Pilii, pe care am parcurs-o cu masina. Inca de la intrarea in pestera te loveste un curent de aer rece ce urca exact din inima muntelui. Pestera de la Humpleu cred ca este una dintre cele mai spectaculoase sisteme carstice in care am intrat. Minunatiile si bijuteriile adancurilor iti incanta ochiul la tot pasul, pacat ca nu poti ramane sa contempli si sa admiri ore in sir frumusetile naturale ascunse in inima Apusenilor.
Traseul prin pestera este un adevarat test de conditie fizica, ai de urcat, de coborat, trebuie sa te strecori prin gauri stramte (aviz celor cu probleme de claustrofobie), sau chiar sa cobori pe coarda pentru a ajunge in locuri vazute de putini oameni. Dimensiunile impresionante ale sistemului carstic de la Humpleu a facut ca, intr-un interval de aproximativ 8-9 ore, sa vedem doar o parte din el. Chiar si o mica parte din Humpleu merita tot efortul, nu exista cuvinte si epitete ca sa poti descrie tot ce ti se arata in fata ochilor si sentimentele care te cuprind tot timpul cat esti in adancuri.
Macar o data in viata merita sa vezi sistemul carstic de la Humpleu, dupa ce-ai intrat o data-n pestera stii de ce revii cu drag.
In vizita, in excursie, concediu sau doar in tranzit prin Bulgaria? Intotdeauna cand iti programezi o calatorie mai…