Cel mai greu lucru, in aceasta lume, este sa lupti pentru dreptate. Cand ti se face o nedreptate, acest lucru te consuma psihic, fizic si nervos. Cu cat timpul trece si nu reusesti ca sa-ti gasesti dreptatea sau sa fi reabilitat, cu atat mai repede ajungi in mormant. Oricum privim lucrurile nedreptatea a bagat cei mai multi oameni nevinovati in mormant. Gandul ca ai fost nedreptatit te macina zi de zi, secunda cu secunda, este acolo in mintea ta si nu te lasa in pace. Te consuma mai rau si mai repede ca un cancer, si nu vei…
Citeste tot„Ceea ce domina mentalitatea, sensibilitatea si atitudinile oamenilor din Evul mediu este sentimentul nesigurantei lor. Nesiguranta materiala si morala, pentru care, potrivit bisericii, nu exista decat un singur leac: sa te sprijini pe solidaritatea grupului, a comunitatilor din care faci parte ... Astfel, mentalitatile, sensibilitatile, atitudinile sunt mai ales conditionate de nevoia de a-si insela frica.” (J. le…
Citeste totSe spune ca cel mai mult citim in anii de liceu si facultate. Este perfect adevarat si o spun din proprie experienta. Dupa ce termini cu anii de studii si te incadrezi in campul muncii, incet dar sigur, te indepartezi de cititul cartilor si foarte rar mai iei in mana o carte buna si te relaxezi citind. Este…
Citeste totPaleoliticul mijlociu este a doua perioada a paleoliticului datata de la 120000-40/35000 i.Hr. Geologic paleoliticul mijlociu incepe spre sfarsitul glaciatiunii Riss si inceputul glaciatiunii Wurm si evolueaza pe parcursul intregii glaciatiuni Wurm. Oamenii din paleoliticul mijlociu apartin paleantropilor tarzii. Dupa toate probabilitatile pe parcursul paleoliticului mijlociu incep sa se accentueze diferentele rasiale. Un argument pentru plasarea perioadei de…
Citeste totLegenda spune ca in anul 1266, Kubilai Han, trimite emisari in Japonia pentru a pretinde tribut. In timp ce toti emisarii sai au fost in repetate randuri ignorati, Kubilai Han s-a pregatit de o invazie a Japoniei de amploare. O flota formata din 900 vase cu 28.000 de soldati la bord, a debarcat in golful Kyushu Hakata in…
Citeste totAbordarea tematica a unei istorii a calculatorului este pe cat de subiectiva pe atat de anevoioasa. Pornind de la definitia empirica a calculatorului din care aflam ca un calculator este un aparat care efectueaza calcule in mod automat dupa o anumita rutina, ne putem adanci cercetarea pana in zorii istoriei cunoscute, cu mult inainte de descoperirea…
Citeste totAparitia cinematografiei a fost un moment de cotitura in istoria omenirii. In cinematografie s-au impus americanii, prin ecranizarile lor au creat imagini si mituri care continua sa inflacareze spectatorul. Din frageda copilarie am vazut ecranizari cu pirati sau mai nou trilogia de mare succes “Piratii din Caraibe”. Dar daca inchidem ochii si ne imaginam un pirat oare vedem…
Citeste totPrimele armate medievale au avut la baza trupele tribale recrutate in acelasi mod, din cele mai vechi timpuri. Acestea, in timp, au evoluat in armatele feudale alcatuite din vasalii domnului sau nobilului. Titularii ce faceau parte din armata, erau obligati sa faca un serviciu militar in fiecare an. Acest lucru, la inceput, dura saptamani sau luni de serviciu…
Citeste totSecolul II d. Hr. reprezinta un moment de maxima deschidere spre universalitate, o perioada in care au loc mari mutatii etnice si lingvistice. Realizarile civilizatiei romane in Dacia se situeaza la limitele unei civilizatii provinciale, nu ne putem compara cu marile centre din imperiu “es modus in rebus” (exista o masura in lucruri). Unitatea lumii mediteraneene incepe a…
Citeste totContinuitatea divinitatilor de origine greaca si romano-italice erau evidente, dar, apar si divinitati greco-romane, tributare Greciei. Divinitatile atestate epigraphic si figurative in Dacia fac parte din urmatoarele sfere: din 2111 monumente 73% sunt inchinate zeilor greco-romani, 10% dedicate lui Mithras, 5% divinitati siro-palmireana, 3.8% divinitati si culte din Asia Mica, 3.6% culte traco-moesice, 3% culte egiptene, celto-germanice si…
Citeste totDacii liberi din Muntenia au trait timp de 15 ani sub ocupatie romana, din 102 pana la inceputul domniei lui Hadrian, acest fapt si apropierea de Imperiul Roman, au facut ca in asezarile dacice ce tin de cultura Chilia-Militari, sa se gaseasca mai multe importuri. In cele doua asezari eponime din Olt si Bucuresti s-au gasit importuri de…
Citeste tot